Ir al contenido principal

EXPOSICIÓ JOAN ROÍS DE CORELLA I EL SEU TEMPS

 
El dimecres 20 de març visitarem l’exposició Roís de Corella i el seu temps, organitzada per la Biblioteca Valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Universitat de València. Durant la visita, podrem passejar pel monestir de Sant Miquel dels Reis i fer una visita guiada a l’exposició, que inclourà un taller centrat en la importància de la impremta per al desenvolupament cultural de la nostra literatura.

Demà l’Acadèmia Valenciana de la Llengua inaugura aquesta exposició. L’objectiu és donar a conéixer al gran públic aquesta figura tan important de les lletres valencianes i que va caure en l’oblit malgrat haver estat una peça clau per a la nostra literatura.

Sense dubte, la invenció de la impremta i la introducció a Europa d’aquesta tècnica va revolucionar la producció escrita. Joan Roís de Corella va veure aquest procés de ben a prop.

Si voleu vindre, només heu de passar per l’Aula 4 a la vesprada, de 18 h a 20 h, per apuntar-vos-hi. La visita tindrà lloc durant la tarda. L’autobús eixirà de la porta de l’escola a les 15.15 h. La tornada està prevista cap a les 20 h. Val 3 euros.


Qui va ser Joan Roís de Corella?

Joan Roís de Corella fou el fill primogènit d’una família de la noblesa valenciana. Com Ausiàs March, amb qui estava emparentat, havia de dedicar-se a la carrera militar, tal com corresponia al primer fill de qualsevol família noble. No obstant això, Roís de Corella va ser capaç de trencar amb aquesta rígida tradició i cap a la maduresa ingressà en l’estament eclesiàstic.  
La seva còmoda posició li permeté dedicar-se a la literatura. Fou un escriptor prolífic i divers. Escriví tant prosa com poesia i tractà una gran varietat de temes, profans i religiosos. De la poesia, destaquem els versos que dedica a l’amor, del qual ens ofereix una visió desenganyada i trista. És destacable també que en els seus escrits trobem referències autobiogràfiques, tant de caràcter sentimental com relacionades amb l’entorn social.

Roís de Corella és considerat el màxim exponent de l’humanisme renaixentista. Deu ser per això que trobem una sèrie d’idees molt modernes a la seua època, com ara el tractament que fa de les dones, ja que són precisament elles les que protagonitzen i narren les històries.

La Tragèdia de Caldesa


La Tragèdia de Caldesa és una novel·la molt breu, escrita als voltants de 1458, que narra la infidelitat d'una donzella, amant de Corella, de nom Caldesa. L'acció s'esdevé a la cambra de la donzella on l'autor està esperant-la, i observa desesperadament des d'una finestra com Caldesa festeja amb un jove de més baixa condició social. Una vegada ella ha acabat, es presenta davant el poeta com si res no haguera passat. Corella li expressa patèticament la sensació d'engany i decepció. Una reacció que s’allunya de l’amor cortés medieval i que aporta l’honestedat i la sinceritat d'un autor modern.


Per conéixer millor aquesta autor cabdal de la nostra literatura, us deixem un vídeo d’un programa que Canal 9 va dedicar-li l'any passat.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Concurs cartell Setmana Cultural 2017

Amb motiu de la Setmana Cultural que tots els anys celebrem amb l’Escola d’Adults de Beniparrell, es convoca un concurs de cartells. Els treballs es presentaran en tinta negra sobre paper blanc on haurà de figurar un dibuix i el següent text: XXIX  Jornades d’Intercanvi Cultural de les Escoles d’Adults de Beniparrell i Sedaví.  Maig de 2017 La data límit  de presentació és el 4 d’abril. Hi haurà un premi per al guanyador/a.

Matrícula 2020-2021

Ens alegrem molt d'informar-vos que s'ha obert el període de matriculació en l'Escola d'Adults de Sedaví i estarem encantats d'atendre-vos, informar-vos i assessorar-vos. Així que no ho dubteu gens ni mica: feu-nos una visiteta! Ja sabeu on som ( C/ de les Germanies, s/n ) i ens trobareu tots els dies des del 28 de juny al 13 de juliol de 9h a 13h i de 16h a 20h . RECORDEU QUE MATRICULEM PER ORDRE D'ARRIBADA, AIXÍ QUE NO HO DEIXEU PER A L'ÚLTIM DIA Per tal d'ampliar la imatge, buscar el botó     VERSIÓN EN CASTELLANO Para ampliar la imagen, buscar el botón